Logisztikai menedzsment aktualitások, logisztikai tanácsadás újdonságok

A beszerzési logisztika

A logisztikát és logisztikai tanácsadó munkáját általában három részre oszthatjuk: beszerzési, termelési és értékesítési logisztika.

Bővebben: A beszerzési logisztika

Mi a logisztikai tanácsadás célja?

Először is azt érdemes tisztázni, hogy mi is a logisztika?

Ez a bonyolult folyamatokhatékonyabbá tétele, a gazdasági folyamatokban a különböző költségek csökkentése. Ez a gazdasági verseny miatt szükséges, mert a logisztikai előnyöket kihasználó cég magasabb nyereséggel, esetleg olcsóbban tudja értékesíteni termékét, vagy más célra tudja költeni az így felszabaduló pénzeket. A logisztika tökéletesítése a vállalkozás egészére nézve az elsődleges fontosságú feladatok között van, mivel a logisztikai költségek az összköltségek akár 40%-át is kitehetik. 

Bővebben: Mi a logisztikai tanácsadás célja?

Mi a logisztika és mit csinál a logisztikai tanácsadó vállalat?

A logisztika ma már nem csak az anyagáramlások optimalizálása, hanem az ehhez szükséges erőforrások biztosítása. Már-már egy tudomány, ugyanis jó logisztikával a cég rengeteg költséget tud megspórolni. Például a raktári folyamatok hatékonyságát a folyamatok tökéletes egymásra épülése mellett számtalan tényező befolyásolja, melyek figyelembevételével partnereink raktári költségeit 30-70%-al tudtuk csökkenteni!

Bővebben: Mi a logisztika és mit csinál a logisztikai tanácsadó vállalat?

A logisztikai kontrolling célja és felhasználási területei

A kontrolling rendszereket, a vizsgált vállalatok leginkább a funkcionális teljesítmények mérésére, nyomon követésére és a szűk keresztmetszetek meghatározására használják, míg az átfogó szervezeti vagy funkcionális stratégiaalkotás forrásaiként, jellemzően nem ezt jelölték meg.

Bővebben: A logisztikai kontrolling célja és felhasználási területei

Logisztikai kontrolling a hazai iparági gyakorlatban

Az elmúlt évek gazdasági kihívásaira az egyes iparágak és vállalatok, versenyképességük megőrzése érdekében eltérő módon reagáltak. A sikeresség és fejlődés alapfeltétele, hogy a vállalatok ismerjék képességeiket és lehetőségeiket, melyek meghatározására a legalkalmasabb eszköz, az operatív kontrolling.  

Ennek egyik fontos területe a logisztikai kontrolling (amellyel kapcsolatban szívesen adunk logisztikai tanácsadás szolgáltatást), mely a logisztikai tevékenységeket leíró adatokat alakítja át - a rövid és hosszú távú döntési helyzeteket megalapozó - vezetői információvá. A hatékonysági információk, trendek minősége, illetve az azokra alapozott vállalati döntések tehetik lehetővé, a jelen gazdasági helyzethez való gyors alkalmazkodást, ezáltal a fejlődést vagy a túlélést.

2011 szeptemberében az MLBKT és az Art-of-Lean Solutions Kft. felmérést végzett, melynek célja a logisztikai kontrolling magyarországi vállalati elterjedtségének, gyakorlatának, eredményességének és kihívásainak megismerése volt.

Felmérésünkben olyan alapvető kérdésekre kerestük a választ - iparági, és logisztikai tevékenységekre fordított források szemszögeiből -, mint:

  • a logisztikai kontrolling célja és felhasználási területei,
  • a logisztikai kontrolling fókuszterületei,
  • a logisztikai területeken használt legfontosabb teljesítménymutatók,
  • a logisztikai kontrolling rendszer működtetésének forrásigénye, vállalati tagozódása,
  • a logisztikai kontrolling rendszer eredményeivel való elégedettség,
  • a jövő sikertényezői. 

Bővebben: Logisztikai kontrolling a hazai iparági gyakorlatban

Lépjen velünk kapcsolatba...

Kövessen minket!